torsdag, april 16, 2009

Inspirerad och skakad


Sitter på raden längst bak i hörsalen. Twitterrefererar Dawit Isaak-manifestationen. Dikter och citerade sångtexter varvas med starka personliga tal framförda under tårar. Medieeliten är samlad och kulturpersonlighet efter kulturpersonlighet intar scenen för varsitt minutlångt tal för Dawit Isaaks frigivande. Den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak som sitter fången i Eritrea sedan snart åtta år, utan åtal och utan dom.

Jättemanifestationen i Kulturhuset är arrangerad av bland andra Reportrar utan gränser och Sveriges författarförbund och får ett enormt genomslag i medierna i detta nu.

Bland talarna finns poeten Marcus Birro, tidningsdrottningen Amelia Adamo och Dagens Nyheter kulturchef Maria Schottenius. För att bara nämna tre av de cirka 40 talarna. Det slår gnistor av hopp genom den nästan fullsatta salen. Men också av uppgivenhet. SVT-journalisten och tidigare ordföranden i Publicistklubben Stig Fredrikson talar klarspråk. Han vill se handling. Den tysta diplomatin har inte fungerat. Den har haft åtta år på sig. Inget har hänt. Åtminståne inget som märkts. Stig Fredrikson vill se ett nytt "Saddam-brev" från kungen.
– Det handlar om att rädda en svensk medborgares liv. Nu gäller det att ta till allt Sverige har i sin arsenal för att få Dawit fri. För att Eritreas president ska fatta att Dawit Isaak är svensk så tror jag att det skulle kunna bli avgörande om den svenske statchefen skriver ett brev till sin eritreanske kollega och vädgar om ett frisläppande på humanitära grunder, säger Stig Fredrikson och möts av applåder när han lämnar över talarstolen till nästa talare (citatet nu korrekt).

Expressenjournalisten Natalia Kazmierska läser en dikt från sin far. En dikt som han skrev under sin tid i polsk fängelse. Svenska Akademiens Peter Englund fortsätter med ännu en dikt och Emanuel Karlsten, redaktör på Dagen.se, talar om vikten av ett starkt engagemang bland journalister för Dawit Isaaks sak.
– Du hör inte mina ursäkter, Dawit. Men jag vill lova bättring. Att jag på de plattformar jag ansvarar för ska rapportera och nyansera ända tills den eritreanska regeringen tvingas frige dig. För när du kommer tillbaka vill jag inte stå med en ursäkt. Jag vill kunna säga: Jag gjorde vad jag kunde.", säger Karlsten.

Kanske allra starkast blir det när Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit Isaak, läser upp ett brev signerat Dawit Isaak själv. Öbrink, som känner Isaak personligen, fick brevet under Isaaks kortvariga frihet 2005 (om jag förstod det rätt). Brevet är skrivet inifrån fängelset och var vad jag vet inte känt för allmänheten sedan tidigare.

Jag sitter där i bänkraden och lyssnar, twittrar via sms och antecknar sporadiskt i mitt lilla block. Inspireras av stämningen och känslan av att vi alla brinner för något. Tillsammans. Eller? Jag sneglar åt sidan. Bredvid mig sitter en mörkhyad man. Han verkar inte känna likadant. Jag märker det tydligt. Han fnyser, skrattar frustrerat och skakar på huvudet medan talare efter talar intar talarstolen. Han gillar inte det som sägs. Det är tydligt. Han gillar inte det här arrangemanget. Det är fel. Åt h-vete fel. Jag märker att det är precis så han tänker.

Efteråt pratar jag med L. Vi läste på samma skola för ett par år sedan. Hon kommer ursprungligen från Eritrea. Hon berättar att hon inte är ensam om att vara emot de svenska mediernas kampanj för Dawit Isaak. Hon är inte ensam att vara emot manifestationen i Kulturhuset denna kväll. Hon är där av en annan orsak än de flesta andra. Precis som mannen bredvid mig i bänkraden. Hon vill försöka förstå hur vi tänker. Hur de svenska medierna tänker och var engagemanget för Dawit Isaak kommer ifrån. Enligt L borde vi lägga ner vårt engagemang. De svenska medierna borde inte lägga sig i vad den eritreanska regeringen har för sig, menar hon och fortsätter:
– Han hade skrivit saker som skadat landet.
Hon talar i sansad ton. Välformulerat. Berättar hur hon anser att Dawit Isaak sitter fängslad på rätta grunder. Han hade "skrivit om saker som skadat landet". Så säger hon. Dessutom har han bara bott i Sverige en kort tid. Varför ett så stort engagemang för Dawit när det finns så många andra som lider i Eritrea? undrar hon och frustrationen är stor.

Vi diskuterar en stund, kommer fram till att vi inte kommer att nå varandra i en diskussion just nu och byter nummer. Jag är lite skakad efter vårt samtal. Lämnar Kulturhuset med en blandad känsla av inspiration och förvåning. Inspiration över en lyckad kväll. Förvåning över det motstånd jag nu inser finns mot kampanjen för Dawit Isaaks frigivande.

Visst vore det underbart om vi kunde engagera oss lika mycket för alla som sitter fängslade utan rättegång. För alla orättvist behandlade världen över. Men om vi inte förmår detta, hur kan det frånta oss rätten att engagera oss för en svensk medborgare som i åtta år suttit fängslad i, för att använda Lars Adaktussons ord för kvällen, "en av världens värsta diktaturer"?

(Kanske återkommer med fler tankar om detta.)

5 kommentarer:

Anonymous mymlan sa...

Tack för att du skrev detta. Tankeväckande. Bra.

16 april 2009 kl. 13:46  
Anonymous @radioarne sa...

tack för referatet...för j-a bra skrivet...satte verkligen igång tankar i mitt huvud...

16 april 2009 kl. 15:03  
Blogger Sofie sa...

Bra referat, sammmanfattar vad jag också tänkte. Det var omskakande att lyssna.

Satt någon rad framför mannen (som jag tror att du menar) som uppenbarligen inte gillade arrangemanget, och har också hört liknande argument som du från eritreaner i Sverige. Tänkvärt.
Bra skrivet!

17 april 2009 kl. 05:20  
Blogger Unknown sa...

marc jacobs outlet
louis vuitton outlet online
rolex watches,swiss watch,replica watches,rolex watches for sale,replica watches uk,rolex watches replica,rolex watches for sales
hollister shirts
michael kors outlet sale
lacoste polo
ugg clearance
instyler ionic styler,instyler,instyler ionic styler pro
lebron 12
michael kors handbags clearance
mizuno shoes
celine outlet online
kobe bryants shoes 2015
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
tiffany jewelry
north face jackets
new england patriots
gucci
ray ban sunglasses
ugg outlet
michael kors uk outlet
michael kors online outlet
cyber monday
hermes belt for men
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
woolrich clothing
pittsburgh steelers
dallas cowboys
michael kors handbags clearance
oakley outlet online
true religion jeans
cheap nfl jerseys
dddd1109

8 november 2015 kl. 17:58  
Anonymous Anonym sa...

ninest123 16.01
louboutin shoes, michael kors outlet, louboutin outlet, longchamp outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, christian louboutin outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors, longchamp, nike outlet, prada handbags, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, nike air max, louis vuitton, prada outlet, ugg boots, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, tory burch outlet, jordan shoes, burberry outlet online, longchamp outlet, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, uggs on sale, nike air max, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, replica watches, burberry, michael kors outlet, nike free, tiffany and co, michael kors outlet, chanel handbags, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, ugg boots, michael kors outlet, louboutin

10 januari 2016 kl. 21:26  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida