tisdag, april 14, 2009

Sekab mörkar om etanolprojekt

Det norrländska energiföretaget Sekab söker bistånd från den svenska (och norska) staten för att kunna satsa vidare på ett storskaligt etanolprojekt i Tanzania. Men projektet skulle leda till att lokala småbrukare fråntas mark och till ökade utsläpp av koldioxid. Det skriver sex forskare och en dokumentärfilmare på DN Debatt idag.

Det är på ett område större än Gotland som Sekab vill odla sockerrör för framställning av etanol. Detta efter att i februari ha meddelat att man lagt planerna på is. Företaget var nära konkurs och ägarna vågade inte satsa i Tanzania. Men med biståndsstöd i ryggen hoppas man nu ändå kunna driva projektet vidare.

Problemet är att man, enligt debattartikeln, mörkat innehållet i miljökonsekvensbeskrivningen.

"Allvarliga miljöproblem, till exempel att vattentillgången var otillräcklig, slätas över. Sekab offentliggör inte miljökonsekvensbeskrivningen så att bybor i de berörda områdena kan vara med och diskutera projektet, lika litet som forskare och miljöengagerade kan göra det."


Vet inte hur Sida kommer att agera. Om man kommer att bevilja projektet stöd. Jag tycker bara att det minsta man kan begära av ett företag som Sekab, som beslagtar 400 000 hektar odlingsbar jord i ett utvecklingsland som Tanzania, är att vara öppna med vad man håller på med. Att inte försköna och mörka konsekvensbeskrivningarna.

Sekab har tydligen övertagit jorden med löfte om framtida vinster. Frågan är hur stor efterfrågan på etanol kommer att vara om några år.

(Expressen refererar debattartikeln här.)