tisdag, mars 17, 2009

Ikväll tappade jag hoppet


Han säger att han inte pallar mer. Det har gått för långt. Har hållit på för länge. Är för sent. Han sparkar stenhårt i asfalten, skriker någonting om att "nu jävlar får det vara nog" och lämnar henne skakande med ansiktet pressat mot den kalla, regnvåta asfalten. Hysteriskt vad kallt det är i natt. Jag fryser i min svarta skinnjacka. Den här luften tränger rakt igenom. Jag hatar den. Knyter halsduken lite hårdare. Orka. Vill bara hem. Sova. Jobbar imorgon. Klockan måste vara över 02.00. Den var kvart i när jag lämnade stan. Han kommer emot mig. Snabbt. Hon ligger kvar med ansiktet mot asfalten. Skakar fortfarande. Jag saktar in. Stannar.

Han skyndar förbi. Frustar någonting om att jag ska flytta på mig och försvinner bakom fotbollsplanket i kvartersparken. Hon har bara ett tunt linne på sig. Jag ser det nu. Det är vinter.

Min puls börjar pumpa. Hon rör sig knappt. Kinden mot parkeringsplatsen nu. Bara ett par gatlyktor, annars helt mörkt. Jag måste göra något. Kan inte ljuga. Hon ser våldtagen ut.

Jag går fram till henne. Frågar hur det är. Det är då det börjar.

Hon kastar sig upp och börjar skrika som jag aldrig hört någon skrika förut. Rakt ut. Så tar hon fart och kastar sig emot mig, stapplande framåt i sina alldeles för höga klackar. Hon halkar på en isfläck, ramlar i backen och slår bakhuvudet i asfalten. Hårt. Jag springer fram till henne och det är då hon börjar att slå mig. Hämningslöst. Hon kommer på fötter och börjar att springa. Planlöst. In i cyklar, räcken, stolpar. Hon faller igen och den här gången tar smällen ännu värre. Skriket skär genom Bagarmossen.

Den här tjejen är redlös, tänker jag. Hon kommer att ha ihjäl sig själv om jag inte gör någonting. Jag ringer polisen. Först en gång, och sedan minst tre gånger till. De kommer ju aldrig. Men jag kan inte stå och se på medan hon fördärvar sig själv mot järnstolpar och slaskhalkig asfalt. Så jag håller fast henne. Sträcker armarna runt hennes kanske 20-åriga kropp och kopplar ett grepp. Hårt. Jag gör det i väntan på polisen. För att hon fortfarande ska leva när de kommer. Hon skriker. Stretar, men lugnar sig efter en stund. Kräks och kräks igen. Jag känner mig som en förövare. En brottsling. En kvinna med två små putsade hundar kommer förbi på den lilla gångvägen mellan hyreskomplexen där vi hamnat. Hon grymtar något och jag tror hon vill att jag ska låta tjejen gå. Så jag gör det.

I samma ögonblick får hon ny energi, kastar sig mot tanten i ett hysteriskt utfall och går till attack mot hundarna. Med hårda sparkar.
– Jag ska döda dig din jävla kärring! skriker hon och fortsätter bärsärkargången.
– Om jag hade en kniv så skulle jag döda dig!
Tanten flippar och hennes gulliga små hundar ser inte särskilt kaxiga ut längre. De hänger som tygbollar efter kopplet när matte får spelet och ekipaget försvinner i hundratrettio mellan hyreshusen och är borta. Det blir tyst en kort sekund.

Var f-n är polisen? Hysteriskt. Pallar inte med det här. Kom igen! Men jag kan ju inte dra nu ...

Tjejen sliter sig loss och springer iväg in mot centrum, där några invandrarkillar hänger. De brukar göra det. De har väl inget bättre för sig. En av dem ger sig på henne. Retar henne. Kompisarna hejar på. De är väl i övre tonåren. Hon sparkar, slår och jagar honom tills det tar stopp mot en ny lyktstolpe. Tills hon slår bakhuvudet i asfalten ännu en gång. Så fortsätter det en stund. Efter 40 minuter kommer polisen.

Jag är skakig när jag går hemåt ikväll. Kan inte fatta vad som just hände. Sick. Fattar bara att jag precis tappade hoppet. Inte för att jag träffade på en ung tjej med uppenbara problem. För att jag inser att det finns otroligt mycket djupare problem i det här samhället än dem som kan botas med antidepressiva medel och knarkmedicin.

Jag hör orden från en av "åskådarna" vid Bagistorget eka i mitt huvud när jag går och lägger mig:
– De hade våldtagit henne om du inte varit med ikväll. Utan tvekan ...


Det här hände i Bagarmossen någon gång på förvintern 2008. Har skrivit som jag kände då. Kände faktiskt inte särskilt mycket hopp för det här samhället just då. Något kändes för fel i grunden. Men jag vill tro att det finns ett hopp. Och det tror jag idag.

9 kommentarer:

Blogger Gbgmamman sa...

Detta kändes som om det var början på en bok. Sen fattade jag att det hade hänt, och jag ryser. Usch vilken upplevelse! Men du, det finns alltid ett hopp. Det är bara svårt att se det ibland.

17 mars 2009 kl. 12:27  
Anonymous Anonym sa...

Hey Linus!
För en gång skulle så stöter man inte inte på dig i en tunnelbana, utan i den härliga cybervärlden. Hur e läget? Det doftar vår ute, det är ju faktiskt lite underbart...

20 mars 2009 kl. 02:48  
Blogger Linus Björkestedt sa...

@Big mama: Ja, det var rätt omskakande då faktiskt. Jo, har en förmåga att bli lite litterär ibland. Och jag håller med, det finns ju alltid ett hopp. Blev bara så less på kulturen bland ungdomarna ute i vissa förorter.

@emma: Jo det är bra Emma. Vi brukar ju ses lite överallt, men nu var det ett tag sen jag såg dig på tuben. Hoppas allt är fint!

7 maj 2009 kl. 04:15  
Blogger Unknown sa...

north face jackets
miami dolphins jerseys
vans shoes
coach outlet
ugg boots
pittsburgh steelers jersey
real madrid jersey
air max 2014
chanel handbags
mizuno running
cheap football shirts
custom mlb jerseys
ralph lauren uk
futbol baratas
cleveland cavaliers jersey
the north face uk
dallas cowboys jersey
ugg uk
new york knicks jersey
cheap nike shoes
miami heat jersey
new york jets jerseys
the north face jackets
los angeles lakers jerseys
michael kors uk
baltimore ravens jerseys
nike free
tommy hilfiger outlet
cheap wedding dresses
michael kors uk
mbt shoes
new orleans saints jerseys
green bay packers jerseys
nike outlet store
michael kors outlet
the north face clearance
nike huarache
hermes birkin
mulberry uk
cheap soccer jerseys
a chang 0613

12 juni 2015 kl. 18:35  
Blogger Unknown sa...

marc jacobs outlet
louis vuitton outlet online
rolex watches,swiss watch,replica watches,rolex watches for sale,replica watches uk,rolex watches replica,rolex watches for sales
hollister shirts
michael kors outlet sale
lacoste polo
ugg clearance
instyler ionic styler,instyler,instyler ionic styler pro
lebron 12
michael kors handbags clearance
mizuno shoes
celine outlet online
kobe bryants shoes 2015
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
tiffany jewelry
north face jackets
new england patriots
gucci
ray ban sunglasses
ugg outlet
michael kors uk outlet
michael kors online outlet
cyber monday
hermes belt for men
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
woolrich clothing
pittsburgh steelers
dallas cowboys
michael kors handbags clearance
oakley outlet online
true religion jeans
cheap nfl jerseys
dddd1109

8 november 2015 kl. 17:57  
Blogger Unknown sa...

nike air max 90
asics
babyliss outlet
barbour clothing
barbour uk
basketball shoes
beats by dr dre
monster beats
belstaff jackets
black friday
black friday
gucci
louis vuitton
bottega veneta outlet online
calvin klein,calvin klein outlet online,calvin klein wholesale,calvin klein shoes,calvin klein underwear,calvin klein coats,calvin klein handbags

10 december 2015 kl. 23:43  
Anonymous Anonym sa...

ninest123 16.01
louboutin shoes, michael kors outlet, louboutin outlet, longchamp outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, christian louboutin outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors, longchamp, nike outlet, prada handbags, tiffany jewelry, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, nike air max, louis vuitton, prada outlet, ugg boots, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, tory burch outlet, jordan shoes, burberry outlet online, longchamp outlet, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, uggs on sale, nike air max, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, replica watches, burberry, michael kors outlet, nike free, tiffany and co, michael kors outlet, chanel handbags, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, ugg boots, michael kors outlet, louboutin

10 januari 2016 kl. 21:37  
Blogger Unknown sa...

lacoste pas cher
coach outlet
cheap nike shoes
ray-ban sunglasses
ray ban sunglasses
cheap jordans
prada outlet
air max 90
swarovski crystal
canada goose coats
chanel handbags outlet
ralph lauren uk
mulberry bags
ugg outlet uk
nhl jerseys
tiffany and co
phone cases
coach outlet store
longchamp outlet
true religion outlet uk
0121minko

21 januari 2016 kl. 00:55  
Blogger chenlina sa...

chenlina20160131
cheap uggs
mulberry handbags
louis vuitton outlet
nike roshe run women
coach outlet
tiffany and co
ray ban sunglasses
cheap air max
ray ban sunglasses outlet
michael kors outlet
michael kors outlet online
lebron 13
michael kors handbags
chanel outlet
cheap ugg boots
hollister outlet
ugg boots
coach outlet
louis vuitton handbags
fitflops sale clearance
hollister outlet
kobe 10
coach factory outlet
air max 95
louis vuitton handbags
nike trainers uk
gucci outlet
uggs outlet
cheap nfl jerseys
the north face
cheap oakley sunglasses
louis vuitton bags
canada goose outlet
replica watches
coach outlet store online
oakley outlet
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
canada goose outlet
louis vuitton outlet
as

30 januari 2016 kl. 17:54  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida